מהי “תסמונת אשרמן”?
״אתאר סוג מסוים של הפסקת מחזור הווסת, שלמרות שכיחותו עדיין לא מצא מקום הולם בספרות הגינקולוגית״.
במילים אלה נפתח מאמרו של פרופסור יוסף (גוסטב) אשרמן, שפורסם ב״ירחון למיילדות וגינקולוגיה
של האימפריה הבריטית״ בפברואר 1948. זה היה מאמר מהפכני, שפתח סדרת מחקרים שערך ומאמרים שפרסם במהלך חייו, שהובילו להגדרתה של ״תסמונת אשרמן״ שמוכרת עד היום, כשבעה עשורים מאוחר יותר, לכל סטודנט לרפואה בעולם.
כדי להבין מהי ״תסמונת אשרמן״ כדאי לדעת שהרחם הוא ברובו איבר שרירי, שהשכבה הפנימית שלו נקראת ״רירית הרחם״. בהשפעת ההורמונים המופרשים מן השחלה, מתעבה הרירית לקראת קליטה של הביצית המופרית. אם לא נוצר הריון, נושרת הרירית ומופיע הדימום הווסתי. השכבה הבסיסית של רירית הרחם נשארת קבועה, והשכבה הפונקציונאלית נושרת בעת המחזור הווסתי.
אם נגרם נזק לרירית הרחם, התוצאה עלולה להיות הופעת רקמה צלקתית, סירחות בחלל הרחם, והידבקויות בין דפנות הרחם – כל אלה יחוללו קבוצת סימפטומים המאופיינת בכותרת ״תסמונת אשרמן״.
גורמים שונים יכולים לייצר את התסמונת, השכיחים שבהם:
גרידה סמוך ללידה עקב דימום או חשד לשארית שלייה.
הפסקות הריון מרובות ושימוש במכשיר חד לביצועם.
גרידה לאחר הפלה עצמונית.
גרידה אבחנתית.
כל פעולה כירורגית המערבת את דופן וחלל הרחם, כגון כריתת שרירנים, הסרת מחיצה,
כריתת פוליפ.
היסטרוסקופיה אבחנתית ו/או טיפולית.
המשותף לכל הגורמים האלה, הוא פגיעה ברירת הרחם במקומות שונים, שהתוצאה שלה היא צמיחת רקמה פיברוטית במקומות אלה, הידבקויות בצוואר וחלל הרחם ובדרגות חומרה שונות.
הסימפטומים המאפיינים את ״תסמונת אשרמן״ תלויים במיקומן של ההידבקויות, בכמותן, וברמת עומק הפגיעה ברירית הרחם.
הסימפטומים השכיחים המאפיינים את ״תסמונת אשרמן״:
– דמם ווסתי מועט.
– היעדר ווסת (אמנוריאה).
– אי-פריון.
– הפלות חוזרות.
– השרשה פתולוגית של השלייה.
– לידות מוקדמות.
אבחון התסמונת:
בתקופה שפרופסור אשרמן עקב, איתר והגדיר את התסמונת הקרויה על שמו, נעשה האבחון באמצעות צילום רחם, שכלל החדרת חומר ניגוד לחלל הרחם וצילום בקרני רנטגן. פענוח הצילום הראה את חלל הרחם וצוואר הרחם וניתן היה לראות באמצעות הצילום אם יש הידבקויות תוך-רחמיות, מה דרגות החומרה שלהן ואת תקינות החצוצרות באמצעות מעבר חומר הניגוד דרכן.
כיום, מתבצע האבחון בדרך כלל באמצעות החדרת סיב אופטי דק עם מכשיר הנקרא היסטרוסקופ, שבעזרתו מוחדר הסיב האופטי דרך הנרתיק, צוואר הרחם לחלל הרחם, ומאפשר לראות את תקינות וסדירות החלל, לבדוק אם יש הידבקויות ואת מיקומן, ומאפשר גם לדגום את הרקמה (ביופסיה) כדי להעריך את מידת ההצטלקות. ההיטרוסקופ משמש גם לכלי ניתוחי וטיפולי תחת הרדמה, וניתן באמצעותו להפריד את ההידבקויות, ולשפר את תפקוד רירית הרחם.
בעבר, נהגו לבצע גרידה עיוורת כטיפול בהידבקויות, אבל פיתוח ההיטרוסקופ ייעל את הטיפול והביא לשיעורי הצלחה גבוהים בהרבה.
המשך הטיפול הוא תוך מתן תרופות הורמונליות לאחר הניתוח, שמסייעות לעבות את רירית הרחם ולמנוע היווצרותן של הידבקויות חדשות.
מחקריו ומאמריו של פרופסור אשרמן בתחום המיילדות הגינקולוגיה ש״תסמונת אשרמן״ היא אך מרכיב אחד בתוכם, זכו להכרה והוקרה בינלאומית ורבבות החיים בקרבנו כאן ובעולם כולו חייבים לו את חייהם.